besnijdenis kliniek VATAN

Introductie & kosten

Inleiding

Om een ongewenste zwangerschap te voorkomen kan naast de veelgebruikte voorbehoedsmiddelen (condoom, de pil, spiraaltje) ook gekozen worden sterilisatie.

Sterilisatie moet beschouwd worden als een definitieve vorm van anticonceptie. U moet dus alleen kiezen voor een sterilisatie als u er zeker van bent dat u geen kinderen meer wilt.

Het sperma van de man bestaat uit zaadvloeistof en spermacellen. Zaadvloeistof wordt gemaakt in de prostaat. Wanneer een man klaar komt worden er vanuit de zaadballen via de zaadleiders spermacellen aan deze vloeistof toegevoegd. Bij een sterilisatie worden de zaadleiders onderbroken, zodat de spermacellen niet meer in de prostaat kunnen komen.

De zaadlozing lijkt na de ingreep dus volkomen normaal, er zitten alleen geen zaadcellen meer in het sperma.

Behandeling

Wellicht moet u tijdelijk (een paar dagen voor de behandeling) stoppen met bepaalde medicijnen te gebruiken. Dit is meestal het geval als u bloedverdunnende middelen gebruikt.

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving van de balzak. Na de verdoving worden er twee kleine sneetjes gemaakt in de huid boven de zaadleiders. De zaadleiders worden onderbroken en geklipt (met een soort van klip), afgebonden (met een soort touwtje) of dichtgebrand. Vaak wordt een klein stukje van de zaadleider verwijderd om te controleren of ook echt de zaadleider is onderbroken en niet een ander stukje weefsel. Aan het einde van de behandeling worden de wondjes gehecht.

Na de behandeling bent u niet direct steriel. U moet nog voorbehoedsmiddelen blijven gebruiken. Er zijn namelijk nog zaadcellen in het traject van onderbreking tot plasbuis. Bij iedere zaadlozing gaat een deel mee in het zaad en blijven er minder over. Omdat er niets meer bijkomt zal het zaad uiteindelijk geen zaadcellen meer bevatten. Na twee maanden moet u een zaadmonster inleveren op de polikliniek. Als uit dit onderzoek blijkt dat er geen zaadcellen meer aanwezig zijn, is de behandeling geslaagd. U hoeft dan geen aanvullende voorbehoedsmiddelen meer te gebruiken om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Ter bescherming tegen een soa (seksueel overdraagbare aandoening) dient u nog wel gebruik te maken van condooms.

Nadelen en complicaties

Nadelen en complicaties die kunnen optreden:

  • De wondjes kunnen gevoelig zijn. Dit kan door een ontsteking komen. Een antibioticumkuur kan dan nodig zijn.
  • Er kan tijdens de behandeling een bloedvaatje worden geraakt waardoor er soms een bloeduitstorting kan ontstaan, dit is in principe altijd te behandelen.
  • Bij minder dan 1 op de 20 mannen komen pijnklachten voor in de weken na de behandeling.
  • Er is een zeer kleine kans dat de zaadleiders weer aan elkaar groeien.
  • Sommige mannen krijgen na de behandeling spijt van hun keuze.
Kosten

Elk jaar wordt landelijk bepaald welke zorg blijft verzekerd in het ziekenfondspakket.

De sterilisatie van zowel man als vrouw is geen onderdeel meer van het basis-ziekenfondspakket. Sommige zorgverzekeraars vergoeden de behandeling wel als u aanvullend verzekerd bent. Raadpleeg dus uw polisvoorwaarden of informeer bij uw ziektekostenverzekeraar.

Als u zelf moet betalen, is de prijs 350 euro. Op de dag van de ingreep betaalt u contact of met PIN.

U krijgt van  ons een een factuur die u, eventueel, bij uw verzekering kunt indienen.
Informatie

VASECTOMIE DOOR EEN ERVAREN ARTSEN VAN DE VATAN KLINIEK
 Sterilisatie bij de man

 In overleg met uw huisarts heeft u besloten tot een vasectomie door een uroloog in de mannen kliniek van vatan organisatie.

In dit stuk kunt u alles over de voorbereiding, de operatie en de nazorg nog eens rustig nalezen.

Wat is een vasectomie?

Vasectomie is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de zaadballen (testikels) en de prostaat worden doorgesneden en afgebonden. De zaadcellen komen na deze ingreep niet meer in het zaadvocht terecht maar worden door het lichaam opgenomen.

Vasectomie is een definitieve vorm van anticonceptie: u wordt onvruchtbaar. Dat wil zeggen dat een sterilisatie in principe onomkeerbaar is. Er zijn wel mogelijkheden om de doorgankelijkheid van de zaadleiders te herstellen, maar de kans dat een hersteloperatie slaagt is matig.

Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keus wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

Voorbereiding

•Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen (marcoumar, sintrommitis) met controle door de trombosedienst, moet u in overleg met de trombosedienst enkele dagen voor de vasectomie stoppen of aanpassen.

• Neemt u de dag van de ingreep vrij. U hoeft niet nuchter te zijn.

• Op de avond vóór of de dag van de ingreep moet u thuis uw geslachtsdelen goed scheren. Dat wil zeggen dat de haren op het scrotum (balzak), de haren op de bovenbenen aan weerszijden van het scrotum en de haren op het schaambeen rond de penis volledig moeten worden verwijderd.

• U kunt het beste een strakke onderbroek of zwembroek aandoen of meenemen.

• Zelf autorijden of fietsen na de ingreep wordt afgeraden, dus zorgt u van tevoren voor vervoer naar huis.

De vasectomie

De vasectomie gebeurt op de vatan poliklinische operatieafdeling onder plaatselijke verdoving.

U meldt zich op de afgesproken tijd aan de balie. Zodra u aan de beurt bent, wordt u opgehaald. De uroloog heeft een gesprek met u en vraagt uw toestemming voor behandeling. In het kamertje naast de operatiekamer kleedt u zich uit. Overhemd en/of trui kunt u aanhouden. In de onderzoeksruimte gaat u op de behandeltafel liggen. De uroloog verdooft het operatiegebied met twee injecties in de huid van de balzak (rechts en links), of in de zaadstreng in de liesstreek. Hierna worden sneetjes in het verdoofde gebied gemaakt waardoor de zaadleiders tevoorschijn gehaald worden. De uroloog verwijdert een stukje van beide zaadleiders en bindt de uiteindes af. De wondjes worden gesloten met hechtingen die na ongeveer tien tot veertien dagen vanzelf oplossen. De wondjes worden afgedekt met een gaasje. De ingreep zelf duurt ongeveer 15 minuten. Tijdens de ingreep treedt vaak een trekkend en wat pijnlijk gevoel op, met name in de liezen. Dit komt omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt.

Nazorg

De eerste 24 uur na de vasectomie kunt u het beste een strakke onderbroek of zwembroek dragen. Als de verdoving is uitgewerkt, wordt het gebied tussen de balzak en de lies vaak pijnlijk.

Een goede pijnbestrijding is belangrijk voor het genezingsproces. Daarom is het raadzaam dat u de eerste twee dagen de pijn met pijnstillers onderdrukt en dit langzaam afbouwt.

Dit doet u als volgt:

• de eerste twee dagen neemt u vier maal daags - om de zes uur     - twee tabletten paracetamol van 500 mg.

• dan neemt u twee dagen vier maal daags - om de zes uur -            - één tablet paracetamol van 500 mg.

• daarna stopt u met de pijnstilling. Alleen als dat nodig is - bij pijn - neemt u twee tabletten paracetamol van 500 mg.

Om een nabloeding te voorkomen, kunt u het de dag van de ingreep het beste rustig aan doen.

Na 24 uur mag u de gaasjes van de wond verwijderen en weer douchen. De wond is dan voldoende dicht.

Als het gaasje vastzit aan de wond kunt u het onder de douche losweken. Na het douchen dient u de wond droog te deppen. De eerste vijf dagen kunt u beter geen bad nemen en niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen. De dag na de ingreep mag u weer aan het werk gaan, maar vermijd de eerste dagen zwaar werk. Geslachtsgemeenschap is na vijf dagen weer mogelijk (als de wond voldoende genezen is). Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar en het is daarom noodzakelijk de gebruikelijke voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken totdat de zaadvloeistof is onderzocht en u hebt vernomen dat u onvruchtbaar bent.

Vruchtbaarheid na de vasectomie

U bent niet meteen na de ingreep onvruchtbaar. Drie maanden na de vasectomie wordt in het ziekenhuis uw zaadvloeistof gecontroleerd. In de tussentijd moeten ongeveer 15 zaadlozingen hebben plaatsgevonden zodat de zaadleiders en de prostaat de overgebleven zaadcellen kunnen afvoeren. Het is mogelijk dat een enkele controle voldoende is. Het kan ook dat er meerdere controles noodzakelijk zijn voordat het zeker is dat u onvruchtbaar bent. Voor de zaadcontrole dient u zelf contact op te nemen, al dan niet via de huisarts met het dichts bijzijnde lab. Dit zaadmonster mag niet ouder zijn dan twee uur. Belangrijk is dat u weet dat dit onderzoek uw taak is. Aangezien er een forse korting op de prijs (350 euro) van de ingreep rust, dient u zelf dit onderzoek te laten verrichten.