besnijdenis kliniek VATAN

Klassieke methode en de klem methode

In het verleden werden besnijdenissen uitgevoerd enkel volgens de klassieke chirurgische methode. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van oplosbare hechtdraad. Sinds enkele jaren worden besnijdenissen ook uitgevoerd met de zgn. klemmethode. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een apparaat; "de Klem". Hierdoor zijn hechtingen overbodig.

VATAN is de enige kliniek in Nederland die een gecertificeerde (CE) besnijdenisklem gebruikt.

De klem die in onze klinieken wordt gebruikt is de Gencoclamp. De klem methode wordt al tientallen jaren gebruikt in o.a. de USA. Er zijn veel vergelijkende onderzoeken die aantonen dat de klemmethode meer voordelen heeft.

Onze artsen hebben ruime ervaring met beide methoden, en kunnen per situatie beoordelen welke methode het beste is. Bij kinderen jonger dan 3 jaar adviseren we bijna altijd de klemmethode.

Voor de wat oudere kinderen is het een goed alternatief naast de hechtingmethode. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat het superieur is wat betreft mogelijke complicaties en esthetisch resultaat. Voor de wetenschappelijke artikelen hierover: Lees verder ......

Het loshalen van de klem vindt 3-4 dagen later plaats. Dit is een simpele ingreep van enkele seconden, waarbij er alleen een kunststof deel openknipt hoeft te worden met een instrumentje die ouders meekrijgen. Na het openknippen hoeft men niks te doen, de klem valt er vanzelf af.

Overeenkomsten

  • Beide ingrepen vinden plaats onder goede lokale verdoving en na het toedienen van een rustgevend medicijn via de neus (>6 maanden).
  • Uw kind zal geen pijn voelen, door vooraf gebruik van verdovende zalf op de huid, in de meeste gevallen ook niet van de verdovingsprik.
  • Voorbereiding die u moet treffen voor de besnijdenis is in beide gevallen gelijk
  • Uitstekende resultaten met beide methoden.

Verschillen

  • Hechtingen: Bij de Klassieke methode wordt er gebruik gemaakt van weefsellijm en soms een enkele hechting.
  • Duur van de ingreep: de klemmethode is vaak binnen 5-10 minuten klaar, de hechting/lijmmethode kan 15-30 minuten duren.
  • Nacontrole: Bij beide methodes is er geen nacontrole nodig. Gebruikte hechtingen en weefsellijm lossen vanzelf op. Bij de Klem methode valt bij jonge kinderen (< 6 mnd) de klem er vanzelf af (meestal binnen 1 week). Bij oudere kinderen kunt het op een zeer simpele manier thuis verwijderen. Dit is een korte ingreep waarbij de buitenste ring wordt losgeklikt of geknipt met 1 handeling. Hierna hoeft u niks te doen, de klem valt er vanzelf af. Hierover krijgt u instructies na de ingreep.
  • Nazorg: De behandeling van de wond is in beide gevallen anders. In de instructies die u krijgt, na de besnijdenis, wordt dit uitvoerig beschreven. Bij de klemmethode hoeft u alleen uw kind, minimaal 2x per dag, in een badje te doen, verder niks.
  • Veiligheid: Het is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de klem methode vele malen veiliger is dan de hechtingmethode.  Lees verder ......


Misleidende informatie door andere klinieken over klem-methode.

Er blijken recent opgerichte klinieken te zijn, vaak eenmanspraktijken, die misleidende informatie geven over de klem-methode. Dit zijn klinieken waar men de expertise niet heeft om de klem-methode toe te passen. Mede daardoor probeert men het in een slecht daglicht te plaatsen. Dit is uiteraard misleidend. De klem-methode wordt al ruim 50 jaar toegepast. Deze methode is wereldwijd uitvoerig getest en er is dan ook veel ervaring mee opgedaan. Ook is er veel vergelijkend wetenschappelijk onderzoek naar gedaan waarbij de methode superieur lijkt over de verouderde chirurgische methode. Deze onderzoeken zijn vollop op internet te vinden en tevens op onze site: LINK

Bij VATAN kliniek kunnen alle methodes proffesioneel en veilig toegepast worden. Na een uitvoerige intake gesprek beslist u zelf voor welke methode u kiest.

Laat u alstublieft niet misleiden door websites van klinieken die geen expertise en ervaring in huis hebben om iets over de klem-methode uit te spreken.

Helaas probeert men dit af te wijzen, vaak uit eigen belang en omdat men zelf de klem-methode niet kan uitvoeren. Dit gaat ten koste van de voordelen en veiligheid voor de patient.

Laat u zich vooral goed voorlichten.

M.S. Genco

Kinderarts

Amsterdam