besnijdenis kliniek VATAN

Wat & Hoe & Kosten

Wat

Een besnijdenis van een jongen of volwassen man is het verwijderen van de voorhuid van de penis.

Dit is een vrij eenvoudige operatie die poliklinisch kan worden uitgevoerd.

Hoe

Een besnijdenis is niet zomaar een handeling die door iedereen en op elke locatie gedaan kan worden. Een besnijdenis is een medische ingreep die, door professionals, met uiterste zorg en deskundigheid onder steriele omstandigheden moet plaatsvinden.

Pijnstilling

De besnijdenissen worden alleen verricht onder de voorwaarde dat er sprake is van absolute pijnstilling. Hiervoor krijgen de kinderen lokaal, onder de huid, met enkele prikjes een verdovende vloeistof toegediend. Voor de prik krijgen kinderen nog een verdovende zalf zodat ze de prik niet of zo min mogelijk voelen. Pas als na testen blijkt dat de voorhuid EN het eikeltje volledig verdoofd zijn wordt begonnen met de ingreep.

Een expertise van VATAN is pijn- en angstbestrijding door vooraanstaande technieken.

Jonge kinderen krijgen SUCROSE via de mond voor de verdovingsprik. Dit is suikerwater wat bewezen pijnstillend werkt, hierdoor voelen ze de prik niet of veel minder. Kinderen ouder dan 6 maanden krijgen een roesje met een neusspray waardoor ze slaperig worden en zo min mogelijk meemaken van de ingreep.

Ook is het mogelijk om te kiezen voor een vorm van slaap of diepe sedatie waarbij sprake is van diepe slaap. Zie ook slaap sedatie.

Steriliteit en hygiëne

Bij de VATAN besnijdeniskliniek wordt gewerkt volgens strenge kwaliteitsnormen. Iedere patient wordt geholpen met een nieuw set steriel instrumentarium die na gebruik worden weggegooid. Dus vindt er nooit hergebruik plaats, ook niet van klemmetjes, scharen etc.

In onze klinieken:

 • Worden de besnijdenissen uitsluitend uitgevoerd door ervaren artsen die in Nederland zijn opgeleid en geregistreerd.
 • Wordt een zeer hoge kwaliteitsnorm gehanteerd om complicaties tijdens en na de besnijdenis te voorkomen.
 • Wordt de besnijdenis verricht onder lokale verdoving uitsluitend met steriele instrumenten voor eenmalig gebruik.
 • Wordt voor besnijdenissen bij jongens en mannen zowel de Klassieke als de zgn. Klem-methode gehanteerd.
 • VATAN gebruikt als enige kliniek in Nederland een gecertificeerde, goedgekeurde klem.
 • Kan elke jongen of volwassen man terecht voor een besnijdenis om medische, religieuze, culturele, hygiënische, seksuele en esthetische redenen.
 • Zijn er geen wachttijden voor een besnijdenis. De besnijdenissen worden in het weekend en nacontrole's ( indien nodig) een week later uitgevoerd (tijdens schoolvakanties kan hiervan worden afgeweken).
 • Mogen de ouders en andere familieleden aanwezig zijn bij de besnijdenis waarbij ook foto's en films gemaakt mogen worden. Wel een maximum van 4 personen.
 • Kunt u bij eventuele complicatie na een besnijdenis, de eerste twee dagen 24 uur per dag terecht bij de arts. Daarna kunt u 7 dagen per week van 9-17 uur bij ons terecht via het centrale nummer

Voor alle locaties 020-262 35 36 van 9-17 uur

De kosten voor een normale besnijdenis om medisch preventieve/culturele redenen:

Vanaf 1 April 2021

 • 290 euro tot 1 jaar
 • 320 euro 1 tot 5 jr
 • 380 euro 5 tot 12 jaar  
 • 490 euro 12 jaar en hoger

Bij een MEDISCHE INDICATIE met verwijzing van een huisarts of specialist

 • Zijn de kosten 480 euro tot 12 jaar en 650 euro voor 12 jaar en ouder. Dit is omdat er administratief meer kosten worden gemaakt. In de meeste gevallen wordt dit door uw verzekeraar vergoed.

EXTRA opties:

Slaap en diepe SEDATIE (middels een neusspray en/of infuus): 200 euro (alleen op enkele data mogelijk)

Mocht de ingreep, na onderzoek van de arts, om medische redenen niet door kunnen gaan, worden er 50 euro consult kosten berekend. Indien op een later tijdstip de besnijdenis kan plaatsvinden wordt dit bedrag verrekend.

 • LET OP vanaf 2018 worden niet medisch geindiceerde besnijdenissen niet meer vergoed door verzekeraars. Ook niet uit het aanvullend pakket.
 • De kosten voor de besnijdenis worden, afhankelijk van uw polis, bij de meeste zorgverzekeringen tot 250 euro vergoed. Dit is tot 1 januari 2018. Daarna vergoeden verzekeraars het ook niet meer vanuit de aanvullende verzekering

Medicatie en kosten

 • De gebruikte medicatie in de kliniek wordt geleverd door Regio Apotheek Amsterdam en Zuider apotheek.
 • Apothekers: Nilufar Pashaee en Omid Mehrani. Namens Regio Apotheek Amsterdam T: 020 – 695 44 01

Mogelijke complicaties

Een besnijdenis is een kleine medische ingreep en zoals bij elke medische ingreep kunnen zich complicaties voordoen. Hieronder volgen de meest voorkomende complicaties met een uitleg wat te doen.

 • Nabloeding: Indien er na de besnijdenis sprake is van bloedverlies, moet u contact opnemen met de dienstdoende arts. Een beetje bloedverlies (enkele druppels), wat vanzelf stopt is normaal.
 • Zwelling: De penis is vaak de eerste twee dagen na de ingreep wat gezwollen door de verdovingsvloeistof en de ingreep. Dit is normaal en gaat vanzelf over.
 • Moeite met plassen: Als er sprake is van niet kunnen plassen, moet u contact opnemen met de dienstdoende arts voor overleg.
 • Infectie: Indien de penis na enkele dagen rood, gezwollen en pijnlijk wordt en uw kind krijgt koorts kan dit op een infectie duiden. In dit geval contact opnemen met dienstdoende arts.
 • Houdt u er rekening mee dat het uiteindelijke resultaat maanden tot zelfs 1 a 2 jaar op zich kan laten wachten. Een litteken moet vaak langere tijd remodelleren (dun en soepel worden) zoals bij iedere wond het geval is.

In de brief met instructies, die u krijgt na de besnijdenis, staat ook een telefoonnummer van de dienstdoende arts die u kunt bellen bij eventuele complicaties de eerste 48 uur, daarnaast kunt u altijd het centrale nummer bellen.VATAN is een door de ministerie van VWS erkende zorginstelling en levert Medisch Specialistische Zorg. AGB nr: 22-220405. Link naar site VWS

Bij VATAN Besnijdeniskliniek werken uitsluitend in besnijdenissen gespecialiseerde artsen en medisch specialisten met ruime ervaring in het doen van besnijdenissen bij jongens en mannen.