besnijdenis kliniek VATAN

Waarom een besnijdenis ?

Er zijn verschillende redenen voor een besnijdenis. Wat de redenen ook zijn, er is voldoende wetenschappelijk onderzoek die medische en preventieve voordelen aantoont.

Medische redenen (>50%)

 • Phimosis: bij phimosis is de voorhuid zo vernauwd dat deze niet of nauwelijks teruggetrokken kan worden over de eikel. Een besnijdenis is aan te raden.
 • Paraphimosis: als de voorhuid teruggetrokken is, opgezwollen is geraakt en niet meer teruggeschoven kan worden over de eikel, dan is er sprake van paraphimosis.
 • Terugkerende ontstekingen van de eikel: dit wordt ook wel balanitis genoemd en is een ontsteking van voorhuid en eikel, dan is een besnijdenis de enige echte oplossing
 • Medisch prefentieve redenen: Er zijn tal van infectie-ziekten die voorkomen kunnen worden door een besnijdenis.

Religieus-culturele/medisch preventieve redenen

Vooral moslims en joden laten hun zonen besnijden uit geloofsovertuigingen of om culturele redenen.

Hygiƫnische/medisch preventieve redenen

Een besneden penis produceert nauwelijks of geen smegma en is daarom veel makkelijker schoon te houden.

Seksuele redenen

De voornaamste seksuele redenen voor een besnijdenis zijn vroegtijdige zaadlozingen en een te lange voorhuid.

Esthetische redenen (<5%)

Sommige mannen (en ook vrouwen) vinden een besneden penis mooier om te zien. Bij mannen die om deze reden voor een besnijdenis kiezen, spelen vaak ook de reeds hierboven genoemde hygiƫnische en seksuele redenen voor een besnijdenis een rol.

Mogelijke complicaties

Een besnijdenis is een kleine medische ingreep en zoals bij elke medische ingreep kunnen zich complicaties voordoen. Hieronder volgen de meest voorkomende complicaties met een uitleg wat te doen.

 • Nabloeding: Indien er na de besnijdenis sprake is van bloedverlies, moet u contact opnemen met de dienstdoende arts. Een beetje bloedverlies (enkele druppels), wat vanzelf stopt is normaal.
 • Zwelling: De penis is vaak de eerste twee dagen na de ingreep wat gezwollen door de verdovingsvloeistof en de ingreep. Dit is normaal en gaat vanzelf over.
 • Moeite met plassen: Als er sprake is van niet kunnen plassen, moet u contact opnemen met de dienstdoende arts voor overleg.
 • Infectie: Indien de penis na enkele dagen rood, gezwollen en pijnlijk wordt en uw kind krijgt koorts kan dit op een infectie duiden. In dit geval contact opnemen met dienstdoende arts.
 • Houdt u er rekening mee dat het uiteindelijke resultaat maanden tot zelfs 1 a 2 jaar op zich kan laten wachten. Een litteken moet vaak langere tijd remodelleren (dun en soepel worden) zoals bij iedere wond het geval is.

In de brief met instructies die U krijgt na de besnijdenis staat ook een telefoonnummer van de dienstdoende arts die u kunt bellen bij eventuele complicaties (24/7).

Voor meer info: download hier folder over voordelen van een besnijdenis

Wat ? & Hoe ?Wat

Een besnijdenis van een jongen of volwassen man is het verwijderen van de voorhuid van de penis. Dit is een vrij eenvoudige operatie die poliklinisch kan worden uitgevoerd.

Hoe

Een besnijdenis is niet zomaar een handeling die door iedereen en op elke locatie gedaan kan worden. Een besnijdenis is een medische ingreep die, door professionals, met uiterste zorg en deskundigheid onder steriele omstandigheden moet plaatsvinden. 

In onze klinieken:

 • Worden de besnijdenissen uitsluitend uitgevoerd door ervaren artsen die in Nederland zijn opgeleid en geregistreerd.
 • Wordt een zeer hoge kwaliteitsnorm gehanteerd om complicaties tijdens en na de besnijdenis te voorkomen.
 • Wordt de besnijdenis verricht onder lokale verdoving uitsluitend met steriele, eenmalig te gebruiken, instrumenten.
 • Wordt voor besnijdenissen bij jongens en volwassen mannen zowel de Klassieke als de zgn. Klem-methode gehanteerd. Zie bij methoden
 • Kan elke jongen of volwassen man terecht voor een besnijdenis om medische, religieuze, culturele, hygiënische, seksuele en esthetische redenen.
 • Zijn er geen wachttijden voor een besnijdenis. de besnijdenissen worden in het weekend en nacontrole's doordeweeks op een avond uitgevoerd (tijdens schoolvakanties kan hiervan worden afgeweken).
 • Kunt u bij eventuele complicatie na een besnijdenis, de eerste twee dagen 24 uur per dag terecht bij de arts. Daarna kunt u 7 dagen per week van 9-17 uur bij ons terecht via het centrale nummer 020 262 3536

Wachttijden:

 • Er zijn  geen wachttijden voor een ingreep. meestal kunt u binnen 1 a 2 weken een afspraak krijgen in een van onze 12 klinieken.