Wetenschappers hebben ontdekt dat besneden mannen minder risico lopen op het ontwikkelen van prostaatkanker dan mannen die niet besneden zijn.
Besnijdenis verkleint de kans op prostaatkanker.
Wetenschappers hebben ontdekt dat besneden mannen minder risico lopen op het ontwikkelen van prostaatkanker dan mannen die niet besneden zijn.
De man moet wel besneden zijn voor zijn ontmaagding. Dat blijkt uit onderzoek van het Fred Hutchinson Cancer Research Center.
De onderzoekers ontdekten dat een besnijdenis kwaadaardige infecties die kunnen leiden tot prostaatkanker kan voorkomen. Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers de gegevens van 3399 mannen. Van hen waren er 1645 gezond en 1754 hadden prostaatkanker.
Uit die gegevens bleek dat de mannen die besneden waren voordat zij aan seks deden, 15 procent minder kans liepen om prostaatkanker te krijgen in vergelijking met mannen die niet waren besneden of pas na hun ontmaagding waren besneden.
Ontstekingen
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en infecties kunnen langdurige ontstekingen veroorzaken. Deze kunnen leiden tot prostaatkanker. Een besnijdenis kan ontstekingen voorkomen doordat de binnenste voorhuid strak wordt getrokken en de vochtige ruimte onder de voorhuid daarmee verdwijnt. Daar zouden ziekteverwekkende micro-organismen kunnen overleven.
Volgens de wetenschapper suggereert het onderzoek dat een besnijdenis de kans op prostaatkanker verkleint, maar is verder onderzoek naar de relatie tussen infecties en besnijdenis nodig.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Cancer.