Volwassenen

De besnijdenis (circumcisie) bij mannen en jongens komt van oudsher in verschillende culturen voor maar, de besnijdenis is vooral bekend vanuit de Joodse traditie van de Brit milah. Ook in de West Europese cultuur wordt vaak gekozen voor een besnijdenis om medische, esthetische of sexuele redenen.

Besnijdenis Vatan Kliniek

Een besnijdenis door gespecialiseerde artsen

VATAN Besnijdeniskliniek bestaat sinds 2005 en voert, op een medisch verantwoorde wijze, besnijdenissen uit bij jongens en mannen.
Tot op heden zijn er meer dan 40000 besnijdenissen gedaan door ons team op 11 locaties door heel Nederland en 4 locaties in Duitsland.
VATAN besnijdeniskliniek is hiermee de grootste besnijdeniskliniek van Nederland.

Een besnijdenis is niet zomaar een handeling die door iedereen gedaan kan worden. Een besnijdenis is een medische ingreep die, door professionals, met uiterste zorg en deskundigheid moet plaatsvinden.

Bij VATAN Besnijdeniskliniek werken uitsluitend in besnijdenissen gespecialiseerde artsen en medisch specialisten met ruime ervaring in het doen van besnijdenissen bij jongens en mannen. Er wordt gewerkt volgens de strengste hygiene normen. Er wordt gebruik gemaakt van uitsluitend instrumenten voor eenmalig gebruik. Elk kind heeft zijn eigen setje die na gebruik wordt weggegooid. Wij hanteren een hoge kwaliteit voor besnijdenissen. Onze artsen hebben zeer ruime ervaring met besnijdenissen. Allen hebben meer dan 1000 besnijdenissen gedaan.

Medische redenen

Besnijdenis (circumcisie) is de standaard procedure bij:

Phimosis:
Een vernauwing van de voorhuid, zodanig dat je de voorhuid niet meer over de eikel heen geschoven krijgt. Phimosis kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van herhaalde infecties van de voorhuid. Soms kan de arts een voorhuidplastiek toepassen, waarbij de voorhuid wijder wordt gemaakt.

Paraphimosis:
De voorhuid is teruggetrokken en kan niet meer over de eikel heen geschoven worden. Paraphimosis ontstaat meestal door ontstekingen van de voorhuid. Soms kan de arts een voorhuidplastiek toepassen, waarbij de voorhuid wijder wordt gemaakt.

Balanitis:
Terugkerende ontstekingen van de eikel en de voorhuid.

Esthetische redenen

Mooier om te zien
Sommige mannen, maar ook vrouwen, vinden een besneden penis gewoon mooier. Bij mannen die om deze reden voor een besnijdenis kiezen, spelen ook vaak hygiënische en/of sexuele redenen mee.

Hygiëne
Een besneden penis produceert nauwelijks of geen smegma en is daarom veel makkelijker schoon te houden.

Seksuele beleving
Hoewel studies beweren dat een kortere voorhuid geen invloed heeft op de seksuele beleving, vertellen de meesten mannen, die er ervaring mee hebben dat hun eikel aanzienlijk minder gevoelig werd. Dat kan
voordelen hebben in het seksleven.

Vroegtijdige zaad lozingen
Een besnijdenis biedt geen garantie, maar een minder gevoelige eikel helpt soms dit probleem op te lossen.

Langdurige sex
Een minder gevoelige penis laat vaak seksuele beleving toe gedurende een langere periode.

Een te lange voorhuid
Een te lange voorhuid kan de aanleiding zijn dat de eikel te weinig gestimuleerd wordt tijdens geslachtsgemeenschap.

De behandeling

De besnijdenis wordt altijd uitgevoerd onder plaatselijke verdoving maar, kan indien U wenst ook onder lichte slaap verdoving of met lachgas (extra kosten). Tijdens de ingreep wordt de voorhuid een stuk ingekort en komt de eikel gedeeltelijk of zelfs geheel bloot te liggen. Een besnijdenis duurt ongeveer een half uur. Na één tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug.

Nazorg thuis bij een klassieke methode
Na een besnijdenis kunt u het beste enkele dagen rust nemen.
De penis zal gedurende een week wat gezwollen zijn en rood / blauw verkleuring vertonen.
Plassen kan de eerste dagen na de ingreep een wat branderig gevoel geven. Na het plassen raden we aan het verband steeds te verschonen gedurende de drie eerste dagen na de besnijdenis. Daarna kunt u dagelijks baden in lauw-warm water, zonder zeep.
We raden aan een ondersteunende onderbroek te dragen (geen boxershort) en de penis omhoog, richting navel, te houden, om zo de zwelling sneller te doen afnemen.
Tegen eventuele pijn kan U paracetamol nemen of plaatselijk een verdovende zalf (vb. Lidocaïne) aanbrengen. Na een paar weken ontwikkelt zich een bescherm laagje op de eikel en verdwijnt het onprettige gevoel.
Met zwemmen of sporten wacht U best tot drie tot vier weken na de behandeling.
De hechtingen die gebruikt worden bij een besnijdenis zijn oplosbaar en vallen er na 7 tot 14 dagen vanzelf uit. Na vier tot zes weken is sex en masturbatie weer mogelijk.

Nazorg thuis bij de klem methode
Na een besnijdenis kunt u het beste enkele dagen rust nemen.
De penis zal gedurende een week wat gezwollen zijn en rood / blauw verkleuring vertonen.
Verband of zalf is niet nodig.
Vanwege een dichte wond, gelijk na de ingreep, is de verzorging minimaal.
Aangeraden wordt om, minimaal, twee keer per dag af te spoelen of in een badje te gaan.
Na 1 week wordt de klem, na instructie, door u zelf of bij in de kliniek verwijdert. Dit is een enkele seconden durende procedure.

Genezingsproces

Houdt u er rekening mee dat dit individueel verschillend kan zijn.
Niet ieder huidtype is gelijk, zo ook de wondgenezing.
Een enkele keer kan het gebeuren dat de genezing niet snel genoeg gaat en dat dit tegenvalt.
Het kan soms 2-3 weken duren dat de wond nog niet indroogt en nattend blijft.
In nauw overleg met onze experts wordt u dan voorgelicht en wordt de wond verder behandeld.
Bij eventueel wijken van de wondranden, is bij beide methodes mogelijk, is de ervaring dat dit altijd weer naar elkaar toe groeit. Ook in die gevallen neemt u contact op en wordt de genezingsproces nauwlettend gevolgd en begleid.
Houdt u er rekening mee dat het uiteindelijke resultaat maanden tot zelfs 1 a 2 jaar op zich kan laten wachten. Een litteken moet vaak langere tijd remodelleren (dun en soepel worden) zoals bij iedere wond het geval is.