Voorbereiding

Praktische informatie, instructies een voorbereiding voor uw besnijdenis.

Praktische informatie

Afspraak verzetten of annuleren
Indien u verhinderd bent of de afspraak wilt verzetten geef dit dan uiterlijk 2 dagen tevoren aan ons door. Indien uw zoon op de dag van de besnijdenis ziek is dan kunt u telefonisch de afspraak verzetten naar een andere dag. Als u niet op uw afspraak verschijnt of zodanig te laat komt dat uw behandeling niet meer plaats kan vinden dan zijn wij genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.

Indien nodig is de patiënt wekbaar. Net als bij het vroegtijdig ontwaken uit slaap is dit onprettig. Beste is om de patiënt uit te laten slapen en rustig te blijven.

Voorbereiding

 •  De operatie geschiedt onder plaatselijke verdoving. Dit betekent dat uw zoon van te voren gewoon kan eten of drinken. Bij slaapsedatie mag uw zoon een lichte maaltijd gebruiken tot 2 uur voor de ingreep.
 • Het is bij jonge zuigelingen prettig als u wat te drinken meeneemt omdat hij na het verdovingsprikje even kan huilen.
 • Uw zoon krijgt, als hij ongeveer 6 maanden of ouder is, een “roesje”. Dit is een soort slaapmiddel (Midazolam) via een neusspray.
 • Als hij ouder dan ± 4 jaar is bereidt hem dan voor. Vertel hem dat hij een prikje voor de verdoving krijgt en dat het velletje wordt weggehaald zonder dat hij pijn voelt.
 • Uw zoon dient zich voor de besnijdenis te douchen.

Geef uw zoon 1 uur vóór de ingreep paracetamol volgens onderstaand tabel om de pijn ná de operatie te verzachten.

 • 0-3 maanden: 1 zetpil van 60 mg.
 • 3-12 maanden: 1 zetpil van 120 mg.
 • 1-6 jaar: 1 zetpil van 240 mg.
 • 6-12 jaar: 2 zetpillen van 240 mg (of 1 tablet van 500 mg).
 • 12 jaar en ouder: 2 tabletten van 500 mg.

Verdovende zalf EMLA
Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?

De werkzame bestanddelen in Emla zijn lidocaïne en prilocaïne. Lidocaïne en prilocaïne zijn verdovende middelen. Deze combinatie wordt in crème en pleisters gebruikt om de huid of slijmvliezen te verdoven.

Op de normale huid werkt het na een uur. Op de voorhuid binnen 15-30 minuten. De werking houdt ongeveer twee uur aan. Na aanbrengen van de crème wordt de huid afgedekt met een afsluitende folie, gaasje of de luier zodat de crème goed in de huid dringt.

De crème wordt vlak voor de ingreep verwijderd en vervolgens wordt de huid schoongemaakt.

Instructies:
De zalf wordt direct bij binnenkomst van de kliniek opgebracht. Daarna worden de formaliteiten doorgenomen en vindt ook het intake gesprek plaats. Op deze wijze kan het er zo lang mogelijk op zitten en zijn werking goed doen.

Wat moet u meenemen

 • Schoon ondergoed en eventueel luiers om na de ingreep te gebruiken
 • Het is bij jonge zuigelingen prettig als u wat drinken meeneemt omdat hij na het verdovingsprikje even kan huilen.
 • Het zorgverzekeringspas van uw zoon, een geldig legitimatiebewijs van beide ouders en eventueel een machtiging van de ouder die verhinderd is.

Afspraak
U dient minimaal 1 kwartier voor de ingreep aanwezig te zijn i.v.m. het intakegesprek. Beide ouders dienen aanwezig te zijn bij de besnijdenis. Één ouder volstaat als er een schriftelijk ondertekende machtiging is van de andere ouder, met een kopie van zijn of haar legitimatiebewijs.

De besnijdenis bij de klem methode
Tijdens het intake gesprek krijgt uw zoon (als hij ouder is dan 1 jaar) al een neusspray om slaperig te worden. Uw kindje neemt, met ontbloot onderlichaam, plaats op de behandelbank. De voorhuid van de penis wordt verdoofd door middel van 1 of meer injecties net onder de huid aan de basis. Rondom de penis wordt alles schoon gemaakt en steriel afgedekt. Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt wordt vervolgens de voorhuid losgemaakt van de eikel. Nadat de lengte bepaald is wordt de binnenring van de klem over het eikeltje heen geplaats. Het overtollige huid wordt hier overheen teruggeschoven. Na wederom de lengte te bepalen wordt de klem ring over de binnenste ring geplaatst en aangetrokken, zodat alle bloedvaten goed dicht zijn. Na een laatste controle van de stand en lengte van de voorhuid, wordt het overtollige voorhuid weggesneden. Hierbij is het eikeltje volledig bescherm door de binnenring. Omdat alle bloedvaten goed afgeklemd zijn vind er nagenoeg geen bloedverlies plaats. Er hoeft geen verband te worden gebruikt omdat de wond al dicht zit. Een besnijdenis duurt gemiddeld 5-10 minuten.

Er wordt ip geen vervolgafspraak gemaakt. U kunt de klem, relatief eenvoudig, zelf verwijderen. Hier krijgt u instructies over.

De besnijdenis bij de hechting / weefsellijm methode
Uw kindje neemt, met ontbloot onderlichaam, plaats op de behandelbank. De voorhuid van de penis wordt verdoofd door middel van 1 of meer injecties net onder de huid, aan de basis. Rondom de penis wordt alles schoon gemaakt en steriel afgedekt. Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt, wordt vervolgens de voorhuid losgemaakt van de eikel. Hierna wordt de lengte bepaald van de voorhuid en daarna weggeknipt. De eventueel bloedende vaten worden snel dichtgemaakt. Ten slotte wordt de overgebleven huid rondom gelijmd met weefsellijm, vlak onder de rand van de eikel. soms wordt er een enkele hechting geplaatst. Een besnijdenis duurt gemiddeld 20-30 minuten.

Er vindt over het algemeen geen standaard nacontrole plaats. De gebruikte hechtingen en weefsellijm lossen vanzelf op in 1 a 2 weken.

Informatie na de besnijdenis
U krijgt een brief met instructies wat de doen na de besnijdenis. Op die brief staat ook een telefoonnummer die u kunt bellen bij eventuele problemen . Ook krijgt u een brief die u dient af te geven bij uw huisarts.

Op onze locaties kunt u pinnen en contant betalen.